Noutati

Solutii eficiente pentru exploatarea forestiera

Compania Elmas, partener exclusiv John Deere Forestry in Romania, s-a specializat in oferirea de solutii personalizate dedicate exploatarii forestiere moderne. In scopul prevenirii  factorilor limitativi in exploatarea forestiera din zonele inundabile ale Dunarii, precum si in tratamentele silvotehnice cu restrictie, se recomanda folosirea echipamentelor adaptate de tip forwarder John Deere cu IBC (Intelligent boom control) in combinatie cu troliul de 8 T actionat cu radiocomanda, care ridica standardele exploatarii forestiere.

Solutie aplicata pentru zonele inundabile

Exploatarea plopului euro-american (Populus euroamericana) din zona grindului de mal poate fi anevoioasa in orice perioada din cauza riscului de pierdere la taiere a arborilor in Dunare, motiv pentru care compania de exploatare si prelucrare a lemnului Aiembalpex SRL din Poiana Mare, judetul Dolj, a ales sa rezolve acest deficit prin montarea de catre societatea Elmas, reprezentantul John Deere Forestry in Romania, a unui troliu cu actionare hidraulica si radiocomanda pe noul transportor de busteni (forwarder-ul) John Deere 1210 E IT4, utilaj pus in functiune la inceputul acestui an.

Solutie aplicata pentru zonele inundabile
Solutie aplicata pentru zonele inundabile

Introducerea forwarder-ului John Deere 1210 E in echipa de exploatare a generat, potrivit declaratiilor reprezentantului companiei Aiembalpex SRL, ing. Theodor Emanuel Balteanu, la reducerea echipei formate din trei tractoare forestiere U650M, un incarcator frontal ifron, trei legatori si doi taietori (noua persoane), la un operator forwarder  si doi taietori (trei persoane), la care se adauga un echipament care genereaza un consum de aproximativ sapte litri de carburant la ora de lucru.

Implementarea s-a realizat in doua etape succesive de instruire a operatorului - una anterior livrarii, pe simulator John Deere, unde au fost introduse principalele concepte de lucru cu forwarder-ul JD 1210 E, cea de-a doua etapa efectuandu-se timp de o saptamana pe utilajul clientului (JD 1210 E) in parchetele de exploatare reale, unde s-au recapitulat pasii corecti de utilizare si operare a echipamentului, concretizandu-se, la finalul instruirii practice, cu extractia a 8-9 incarcaturi pe zi, in conditiile existente.

Solutie aplicata pentru zonele inundabile
Solutie aplicata pentru zonele inundabile
Solutie aplicata pentru zonele inundabile

In perioadele de ploi sau inundatie, forwarder-ul John Deere 1210 E se va echipa cu senile pe rotile spate si lanturi antiderapante pe rotile din fata, care sunt purtatoare de sarcini de pana la 21 de tone, deplasandu-se pe soluri moi fara probleme, ca urmare a zonei portante crescute substantial prin echiparea corespunzatoare.

Prin dotarea echipamentului cu lama de buldozer in partea din fata, cu functia de flotabilitate automata, crearea si reamenajarea drumurilor forestiere devine din acest moment un lucru usor de realizat in acelasi timp in care extragem masa lemnoasa din padure, fara costuri suplimentare de executie sau carburanti suplimentari.

Solutii aplicate in tratamentele silvotehnice

In tratamentele silvotehnice progresive la stejar, care urmaresc obtinerea regenerarii naturale sub masiv prin aplicarea de taieri repetate neuniforme, concentrate in anumite ochiuri imprastiate neregulat in cuprinsul padurii, este obligatorie folosirea troliului pentru apropierea arborilor aflati in zonele de regenerare, dupa care se procedeaza la sectionare si transportul ecologic prin purtare directa pana la platforma primara cu forwarder-ul John Deere 1210 E IT4, care respecta cele mai exigente norme de poluare, conform directivelor europene.

Solutie aplicata pentru zonele inundabile
Solutie aplicata pentru zonele inundabile
Solutie aplicata pentru zonele inundabile

Utilajul John Deere 1210 E IT4 este echipat si cu sistemul inteligent de manevrare a bratului macaralei, destinat incarcarii si descarcarii busteanului, denumit sugestiv IBC (Intelligent boom control). Aceasta inovatie este unica in lumea echipamentelor de exploatare forestiera, intuind miscarile viitoare ale operatorului si coordonand, automat, distanta necesara de prindere a bustenilor prin  automatizarea extensiei macaralei, operatorul nemaifiind responsabil de aceasta functie. In acest mod, operatorii incepatori devin experimentati, iar cei cu experienta devin mai rapizi, generand rezultate si productivitati ridicate.

Transportul si manipularea bustenilor este mai facila si la indemana oricui prin intermediul solutiilor personalizate dezvoltate de compania Elmas, partener exclusiv John Deere Forestry in Romania.

Galerie foto

Expowood 2014
Inaugurare Centrul Regional
Zilele Forestierului
Aplicatie client john Deere 1210E
Vezi galeria foto

Centrul regional de service si vanzari

547550 Sanpaul, jud. Mures
T: +40-265-261499, F: +40-265-458039
E: tgmures[@]elmas.ro

Sediul central

B-dul Grivitei nr.1y, Brasov
T: +40-268-308700, F: +40-268-308705
E: office[@]elmas.ro
Contactati-ne